Pridal v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 26.06.2017
Teplé letné počasie si priam žiada nejaké osvieženie a tou najobľúbenejšou pochúťkou je zmrzlina. Dá sa konzumovať prakticky kdekoľvek a pomôže náš organizmus príjemne ochladiť. Pripravte si vlastnú zmrzlinu do zásoby a môžete sa tak osviežiť kedykoľvek počas dňa. Okrem toho môžete využiť aj sezónne ovocie alebo vytvoriť recepty podľa vlastnej fantázie.
Ingrediencie
1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
3 čajové lyžičky rozpustnej (instantnej) kávy
250 ml smotany na šľahanie
Postup
Do šľahača alebo vyššej nádoby vylejeme sladené kondenzované mlieko a rozpustnú kávu a dobre premiešame. Pridáme šľahačkovú smotanu a všetko dohladka vyšľaháme.
Zmes nalejte do misky a dajte zmraziť, najlepšie cez noc.
Náš tip: z takto pripravenej zmrzliny spravíte tiež úžasnú ľadovú kávu. Na jej servírovanie môžete použiť napríklad aj takéto poháre
tip na servírovanie
Ingrediencie
250 g jemného tvarohu
300 g čerstvého sezónneho ovocia (jahody, maliny, čerešne, višne...)
180 g kyslej (pochúťkovej) smotany
125 ml smotany na šľahanie
100 g práškového cukru
1 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Postup
Ovocie umyjeme, očistíme a rozmixujeme na kašu. Ostatné suroviny vyšľaháme do hladka a nakoniec primiešame ovocnú kašu.
Takto pripravenú zmes dáme zmraziť. Skvelými pomocníkmi Vám budú formy na ľad a plastové dózy z predajne Pepco. Aby sme dosiahli hladkého efektu, treba zmes každých 30 minút prešľahať, aspoň 4x.
Náš tip: napoly stuhnutú zmrzlinu dajte do prípravkov na tvorbu nanukov a toto osvieženie si môžete kedykoľvek zobrať aj na cestu :)
Ingrediencie
600 ml smotany na šľahanie
1 plechovka sladeného zahusteného mlieka
100 g bielej čokolády
3 vaječné žĺtky
5 stoniek levandule (mäkká časť)
Postup
Smotanu nalejeme do hrnca, pridáme sladené mlieko a na menšie kúsky posekanú levanduľu. Zmes zohrejeme, avšak nevaríme. Necháme ju odstáť asi 30 minút, potom scedíme. Žĺtka vyšľaháme a pridáme do už pripravenej zmesi. Všetko spolu premiešame a dáme zohriať na miernom ohni, ale opäť nevaríme. Pridáme na kúsky nalámanú čokoládu a miešame až kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
Hotovú zmes nalejeme do vhodnej nádoby, necháme vychladnúť a potom vložíme do mrazničky. Aby sme dosiahli hladký efekt treba mrznúcu zmes každých 30 minút premiešať vidličkou, toto treba spraviť aspoň 4x.