Náš blog

Lyžiari si o snowboardingu v roku 1985 nemysleli nič dobré

Pridal v kategórii Fashion , pridané 02.12.2016

Lyžiari si o snowboardingu v roku 1985 nemysleli nič dobré

V minulosti patrilo jazdenie na snowboarde medzi poriadne extrémne a rebelské športy. Lyžiari odmietali do svojho teritória pustiť jazdcov na doske a trvalo viac ako 20 rokov, kým sa tieto dve komunity aspoň naoko uzmierili. V súčasnosti je snowboarding zaradený medzi oficiálne olympijské športy, no kým sa tak stalo, nebolo to jednoduché.

Prvé pokusy o „surfovanie“ na snehu sa objavili už v roku 1920 v USA. Až v roku 1965 Sherman Poppen zviazal dve lyže dokopy, pripevnil na nich špagát a vytvoril prvý model nazývaný „snurfer“. To si všimol Jake Burton Carpenter, ktorý „snurfer“  vylepšil a začal vyrábať vlastné dosky, ale bez špagátu. Vymyslel prvé viazanie, ktoré malo držať nohy. Neskôr Dmitrij Milovich  v roku 1969 vymyslel dosku z polyestru, neskôr z laminátu. Až v roku 1983 prišiel Jeff Grell s pevným viazaním, ktoré držalo nohy s doskou. Jazdec tak mohol board ovládať aj na tvrdom a nerovnom teréne a zároveň vo veľkej rýchlosti. A tam niekde sa to všetko začalo.

Zrodila sa nenávisť?

Začiatkom 80.-tych rokov sa snowboarding začal považovať za výstrelok a prejav exhibicionizmu. Na mnohých svetových svahoch dokonca prvým snowboardistom zakazovali vstup na svah.  Kanadská televízia CBC v roku 1985 odvysielala reportáž, ktorá bola plná neuveriteľných citácií ľudí o tom, čo si myslia o snowboardingu. Jazdcov na doske nemali radi prevažne lyžiari, pretože o nich tvrdili, že snowboardovanie naozaj rozbilo to, čo tvorilo v tom čase horskú kultúru.

Nechceli ich

Keď začal snowboarding prekvitať, lyžiari so snowboardistami rozhodne neboli priatelia a tvrdili o nich, že sú nebezpeční, nechceli ich prijať a stále dúfali, že je to len výstrelok jednej sezóny. „Ak sa tieto dosky stanú viac populárne, bude to znamenať viac problémov, viac konfrontácie, a tak len chceme povedať, že snowboardistov nechceme vôbec," odznelo v spomínanom videu z roku 1985.

Vývoj ide dopredu

Až v 90.-tych rokoch sa snowboarding stal masovou záležitosťou a obľúbili si ho všetky vekové kategórie. V roku 1992 sa už konali prvé oficiálne majstrovstvá sveta v rakúskom Ischlu, na ktorých súťažilo 240 jazdcov z 20 krajín sveta. Snowboarding ale až v roku 1998 zaradili medzi olympijské športy v disciplíne slalom a U-rampa. V súčasnosti sa vývoja nových technológií a dosiek chytili aj najväčšie lyžiarske spoločnosti a trh sa rozvíja neuveriteľnou rýchlosťou.

Galéria
Komentáre k príspevku