Náš blog

Silvester

Pridal A. Harská v kategórii Dobré rady a nápady , pridané 28.12.2016

Vianoce – tie „naj“ sviatky, na ktoré sa asi všetci tešíme takmer celý rok, sú už za nami. Avšak obdobie osláv ešte nekončí. Druhým najvýznamnejším dňom hneď po Vianociach je Silvester alebo oslava príchodu nového roku. V našich končinách oslavujeme Silvester najmä návštevami u známych, pojedaním rôznych dobrôt a vyvrcholenie večera nastáva o polnoci, kedy za zvukov ohňostroja a delobuchov vítame nový rok, pripíjame si šampanským a želáme si veľa zdravia, lásky, pohody.... skrátka, aby bol ten nastávajúci rok ešte lepší než ten predchádzajúci.

Poďme sa však pozrieť, aké sú zvyky inde. Najmä tie atypické až exotické :)
 

Nemusíme ani chodiť ďaleko. Začneme našou susednou krajinou – Rakúskom.
Rakúšania radi lejú olovo a obdarovávajú sa talizmanmi pre šťastie – väčšinou sú to malé prasiatka z marcipánu alebo čokolády.

Bulhari na Nový rok vyháňajú zlých duchov počas rituálu, ktorý sa volá „Kukeri“. Tento spočíva v tom, že tancujú v rôznych strašidelných drevených maskách a so zvončekmi na paliciach, ktoré sú obalené kožušinami.  
Španieli majú ako svoju novoročnú tradíciu jedenie hrozna pri nasledovnom rituáli: úderom polnoci si dajú jednu bobuľku hrozna a potom úderom každej ďalšej hodiny ďalšiu. Celkom zjedia 12 bobúľ hrozna. Tento zvyk má korene v stredoveku, kedy nechal španielsky kráľ rozdeliť prebytky z vinobrania medzi svojich poddaných.
V Poľsku obyvatelia veria, že na Nový rok sa nemá upratovať, ba ani odpadky vynášať, pretože by sa spolu s odpadkami vynieslo aj šťastie. Podobný zvyk majú tiež Vietnamci.
V Grécku sa pečie špeciálne novoročné pečivo, do ktorého Gréci zapekajú rôzne predmety pre šťastie. O tom sa dá hovoriť už aj v prípade, že si pri konzumovaní pečiva nezlomíte na nejakom predmete zub :) 
Dáni majú radi hlučné oslavy, ktoré by nejednu našu gazdinku asi nepotešili. Pred dverami totiž rozbíjajú porcelán a sklo. Tamojších obyvateľov to ale naopak teší, lebo čím väčšia hromada črepín, tým väčšie šťastie na nich v nadchádzajúcom roku čaká.

A poďme sa pozrieť do exotickejších krajín.
Na Filipínach majú otvorené dreve a okná, rozsvietené svetlá a na parapetných doskách majú rozmiestnené mince. Tieto majú tiež vo vačkoch oblečenia, ktoré majú práve na sebe. Mince majú zaistiť blahobyt. K slávnostnej silvestrovskej večeri neodmysliteľne patrí košík, v ktorom je dvanásť kusov guľatého ovocia.


V Južnej Amerike sú v tomto období ulice aj domy krásne ozdobené rôznymi kvetmi.
V Brazílii si tamojší obyvatelia nechávajú omývať nohy siedmymi vlnami a prinášajú moru kvetinové dary. Nad ránom potom na pláži zapália stovky sviečok.
V Ekvádore a Bolívií majú pred každým domom veľkých panákov vypchaných novinami, ktorí pripomínajú ľudskú postavu. O polnoci potom týchto panákov zapália a vítajú tak Nový rok.
V Juhoafrickej republike vítajú ľudia Nový rok nádherným karnevalom. Celé mesto je „hore nohami“, pretože cez mesto prechádza dav ľudí vo veľkolepých kostýmoch. Tento pochod  neodmysliteľne sprevádza hlučná hudba. Niektorí Juhoafričania v tomto období vyhadzujú z okien starý nábytok.

No a keďže silvestrovská noc má byť najmä o zábave, pripravila som pre Vás zopár hier, ako si čakanie na polnoc spestriť. 


1). Dabing
U tejto hry býva veľmi veselo. Pustite si nejaký film, či už taký, ktorý práve dávajú v TV alebo zo záznamu či z DVD. Vypnite zvuk a rozdeľte si jednotlivé role – postavy. Potom už je všetko len na Vašej fantázií. Aj naoko „nevinný“ film, kedy napríklad dvaja manželia preberajú školskú dochádzku detí sa môže strhnúť do výčitiek „manželky“, ktorá manželovi drží kázeň o tom, že stále len chodí na pivo a nepomôže jej v domácnosti.

2). Módna prehliadka
Použiť môžete všetko, čo máte doma. Bundy, plavky, legíny, pyžamá, ponožky na rukách, či viazanka vo vlasoch. Použiť môžete aj alobal, lepiacu pásku, toaletný papier či iné drobnosti, ktoré máte bežne v domácnosti. Stanovená porota bude udeľovať body a potom sa vyberie víťaz. Neverili by ste, aké kreácie si niektorí jedinci dokážu vymyslieť.
Tip: chcete si túto hru okoreniť? Pošlite „víťaza“ napríklad do trafiky pre nejakú drobnosť alebo susedom pre cukor do kávy J

3). Súťaž v kreslení
Rozdeľte sa na dve družstvá a vzájomne sa kreslite. Zaujímavejšie vyzerajú karikatúry. Môžete tiež hádať, ktože to na obrázku je. Najzaujímavejšie kresba vyhráva napríklad štamperlík niečoho dobrého.

4). Veselá mačka
Hráči sa posadia do kruhu a vyberú jedného, ktorý si sadne doprostred.  Tento hráč bude predstavovať mačku. Mačka si vyberie jedného hráča z kruhu, kľakne alebo sadne si pred neho, zamraučí a bude robiť rôzne komické grimasy. Vybraný hráč z kruhu musí pohladiť mačku po hlave alebo po ruke a povedať niečo pekné, pričom musí zachovať kamennú tvár a nesmie sa smiať. Mačka môže naopak tohto hráča „pokúšať“ a ďalej robiť grimasy. Keď sa začne smiať aj hráč, ktorý mačku hladí, musí si s ňou vymeniť role (a vypiť štamperlík niečoho alkoholického). S narastajúcim množstvom alkoholu sa skracujú intervaly kedy si hráč, ktorý hladí mačku vie udržať kamennú tvár. Pri tejto hre hrozia neustále záchvaty smiechu :)

5). Snežný labyrint
Ak ste na horách alebo na dome so záhradou a práve čerstvo nasnežilo, môžete vyskúšať nasledovný snežný labyrint. Spravte niekoľko cestičiek, rôzne ich vzájomne skrížte, aby z nich bolo bludisko. Nezabudnite aj na slepé cestičky. Hráči sa počas hry budú pohybovať len po vyznačených cestičkách. Vyberte jedného „lovca“, ktorý sa bude snažiť chytiť niektorého z ostatných účastníkov. Ak sa mu to podarí, hráč-lovec vypadne z hry a pokračuje nový lovec. Hra končí keď zostane jeden účastník, ktorý je víťazom celej hry. 
Tip: určite sa teplo oblečte. A po skončení hry sa nezabudnite zrátať, či ste všetci :)

6). Aktivity
Obľúbená spoločenská hra. Hrá sa so 4 figúrkami, ale môžete si vytvoriť aj alternatívne figúrky a hrať tak vo viacerých družstvách. Prvý tím vytiahne kartičku z balíčka. Potom buď nakreslí, zahrá pantomímou alebo hovoreným slovom opisuje ostatným vec, činnosť alebo niečo, čo bolo napísané na kartičke, ktorú si vytiahol. Figúrky sa potom na hracej doske posúvajú podľa získaných bodov. Kto je prvý v cieli, vyhráva. (Podrobnejší návod nájdete v pravidlách hry).
Tip: ak nemáte túto hru, môžete si na kartičky alebo papierik napísať nejaké slovo alebo činnosť a určiť, či má dotyčný použiť na jeho vyjadrenie pantomímu, alebo slovo nakresliť, či opísať bez toho, aby použil to isté slovo. Treba vyhradiť aj nejaký časový limit (obvykle do 2-3 minút), kedy musia hráči výraz uhádnuť. 

7). Pantomíma 
Zjednodušená verzia Aktivít. Hráč predvádza nejakú činnosť a ten, kto prvý uhádne  o čo sa jedná, vyhráva. Garancia smiechu je zaručená, najmä ak je už hladina alkoholu o niečo vyššia :)

8). „Auto na P“
Jeden z hráčov sedí v kruhu a zadá nejakú tému, napríklad záhrada, dom, auto... a určí, podľa ktorého písmena sa hrá. Príklad: „Mám auto“. Vybraný hráč sa spýta: „Aké máš auto?“ Odpoveď: „Pekné auto“. Potom ide na rad druhý hráč, ktorý sa spýta tretieho, tretí sa spýta štvrtého... A vždy to dané slovo musí začínať na určené písmeno. Ak niekto neodpovie do 10-tich sekúnd, vypadáva. Vyhráva ten, kto vydrží najdlhšie.

Milí návštevníci stránok ZOC MAX, prajem Vám veselého Silvestra a do nového roku 2017 veľa šťastia, zdravia, lásky a úspechov. 

Komentáre k príspevku