SPOLUPRISTOLE - výstava


01.09.2010 - 01.09.2010

SPOLUPRISOTLE
výstava
15.07.-31.08.2010
ZOC MAX Prešov

Posolstvo komunikačného projektu SPOLUPRISTOLE je určené predovšetkým rodičovskej verejnosti a znie: pri spoločnom rodinnom stole sa napĺňajú nielen dôležité fyzické (nasýtenie) ale predovšetkým psychické potreby dieťaťa. Do projektu sa zapájajú RODIČIA, ktorí so svojimi deťmi prichádzajú na happeningy, posielajú svoje odkazy, stretávajú sa a diskutujú o dôležitosti rodinných rituálov.

Projekt SPOLUPRISTOLE realizuje Návrat od júla 2009, postupne sa pridávajú rozmanité rodičovské komunity. Demonštrujú tak svoje presvedčenie, že pre dieťa je nevyhnutné vyrastať v rodine. Niektorí z týchto RODIČOV sami prijali do rodiny opustené dieťa, niektorí „iba" najrôznejším spôsobom vyjadrujú podporu náhradným rodinám vo svojom okolí.

Happeningy SPOLUPRISTOLE
Päť rodín večeria, každá za svojim stolom. Každý z týchto stolov stojí uprostred rušnej ulice. Stmieva sa. Rodiny večerajú „písmenkovú polievku". Na dne taniera vytvoria odpoveď na otázku: Čo pre vás znamená byť spolu pri stole? Keď skončia, vystriedajú ich ďalšie rodiny. Jedno miesto pri každom stole zostáva prázdne.
Prázdne miesto pri stole symbolizuje otvorenie sa možnosti prijať dieťa, ktoré nemá rodinu. Náhradní rodičia, ktorí boli hlavnými protagonistami happeningov, sú pritom tými najpovolanejšími nositeľmi posolstva o nenahraditeľnosti rodiny pre dieťa v spoločnosti.
Happeningy vyvolali u novinárov veľký záujem, a posolstvo projektu tak zachytila veľká časť verejnosti. (Na základe odhadov sledovanosti, len v septembri roku 2009 to bolo viac ako 1.300 000 divákov a čitateľov.)
Celý projekt odštartoval happeningom SPOLUPRISTOLE na festivale Pohoda (fotogaléria). Na happening pozývala videopozvánka. Vďaka kvalitnej dokumentaristicko-reportážnej práci filmárov na happeningu na festivale Pohoda bol natočený zaujímavý materiál a vznikol krátky film SPOLUPRISTOLE autorov Marcela Pazmana, Mária Homolku a Mareka Šulíka. Film v septembri, októbri a novembri 2009 každodenne reprízovala vo vysielaní STV (Dvojka) celkovo vo viac ako 150 reprízach.
Ako druhý v poradí sa uskutočnil happening SPOLUPRISTOLE 4. septembera 2009 na Poštovej ulici v Bratislave (fotogaléria). Na akciu živo reagovali najmä elektronické médiá. Mediálne výstupy v hlavnom spravodajstve priniesli TV Markíza (Spolu pri stole, 13. príspevok), TV Joj (Ema má mamu), TV sme.sk, Slovenský rozhlas (Rádio Slovensko a Rádio Regina). Tretí zo série happeningov sa uskutočnil na námestí SNP v Banskej Bystrici (fotogaléria), 25. septembra 2009. Táto akcia bola spojená aj s vyvrcholením hry RODINA RODINE, ktorá prebieha v rámci projektu Banská Bystrica - mesto rodiny. Pozvánku na akciu zverejnil portál sme.sk
Happeningy koncepčne pripravil režisér Juraj Šulík.