Mobilný Becep 2011 pred ZOC MAX 29.10.2011


20.10.2011 - 20.10.2011

 Mobilný Becep  2011 pred ZOC MAX 29.10.2011
Vážení zákazníci!
Podporte jedinečný projekt edukácie pre potreby zvýšenia bezpečnosti na cestách svojou účasťou na akcii pred ZOC MAX dňa 29.10.2011 v čase od 9.00-15.00 hod.  Zažite simulované úkážky prvej pomoci pri dopravnej nehode a zdokonaľte svoje vedomosti v oblasti poskytnutia prvej pomoci.

Mobilný BECEP 2011

1. Zameranie projektu:

-          komplexné pôsobenie na cieľové skupiny podľa pripraveného osvetovo – propagačného vzdelávacieho cyklu s cieľom zvýšenia bezpečnosti na cestách,
-          projekt je zameraný pre cieľové skupiny - obyvatelia miest všetkých vekových skupín, v ktorých sa Mobilný BECEP bude organizovať.

2. Spôsob realizácie projektu:

Akcia sa bude realizovať na námestí po dohode s vedením každého mesta v čase

od 9.00 hod – 15.00 hod a v súčinnosti s PZ a HS bude súčasťou akcie v čase

od 13.30 – do 14.30 hod. simulovaná dopravná nehoda a komentovaný postup

všetkých záchranných zložiek.

 

3. Ciele, ktoré sa majú predkladaným projektom dosiahnuť:

  • Osvetovou a propagačnou činnosťou prispieť v oblasti prevencie k naplneniu Národného plánu na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky.
  • Preventívne pôsobiť na cieľové skupiny - deti, seniorov a ostatných účastníkov cestnej premávky - so zámerom posilňovania bezpečnosti na cestách.
  • Viesť cieľové skupiny k dodržiavaniu zásad bezpečnej jazdy na bicykli a na motorových vozidlách a pochopiť význam používania zadržiavacích systémov.
  • Komplexne zabezpečiť cyklus vzdelávania v oblasti pravidiel cestnej premávky, zásad bezpečnej jazdy, prehĺbiť vedomosti formou testových a anketových otázok.
  • Zvýšiť pripravenosť poskytovania prvej pomoci  pri dopravných nehodách.
  • Realizovať aktivity v teréne – zabezpečenie osvetovej činnosti pre širšiu verejnosť.
  • Na simulovanej ukážke dopravnej nehody ukázať obyvateľom ich úlohy ako účastníkov dopravnej nehody a súčinnosť všetkých záchranných zložiek.

 

Cieľom projektu Mobilný BECEP 2011 je osvojenie si pravidiel a povinností

potrebných k bezpečnému zvládnutiu cestnej premávky, vysvetlenie významu používania ochranných a bezpečnostných prvkov, správne správanie sa na cestách v súlade s platnou legislatívou a pozitívne vplývanie najmä na deti a seniorov ako najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky.

Projekt Mobilný BECEP 2011 je náučno-zábavné predstavenie, ktoré sa snaží prostredníctvom putujúceho tímu osloviť širokú verejnosť v mestách Slovenskej republiky a vysvetliť jej, prečo je dôležité používanie ochranných prvkov a dodržiavanie platných právnych predpisov.

Predstavenia sa budú organizovať v piatky , soboty alebo nedele od 9.00 h ráno na

hlavnom námestí alebo inom priestranstve určenom po dohode s navštíveným mestom. Úspešný uchádzač je povinný zabezpečiť vecnú stránku realizácie projektu a aktivity s ním spojené, počas ktorých sa budú uskutočňovať vzdelávacie bloky a praktické prezentácie.

S realizáciou predstavenia sa začne od 7.00 hodiny ráno, prípravou priestorov (najmä

montovaním stánkov, v ktorých budú prezentované a distribuované reflexné prvky a náučné publikácie - reflexné samonavíjacie pásky, reflexné prívesky, informačné letáky, premietané dopravno-bezpečnostné videá, atď., a prípravou letákov a ostatných materiálov).

Po ukončení príprav sa začne s oslovovaním miestnych občanov so zameraním na deti,

mladých ľudí a seniorov. Návštevníci akcie si budú môcť vyskúšať svoje zručnosti pri parkovaní vozidla medzi kužeľmi, simulátor nárazu, spôsoby upevnenia detskej autosedačky vo vozidle a správne pripútanie dieťaťa v nej.

Odborníci – záchranári, policajti a hasiči, ktorých účasť je povinná zabezpečiť úspešný

uchádzač,  poskytnú ukážky prvej pomoci a vzdelávacie bloky. V stánkoch sa budú poskytovať informácie najmä o vhodnom správaní sa cyklistov a chodcov v cestnej premávke, o povinnej výbave cyklistu podľa platnej legislatívy, objasňovanie pôsobenia fyzikálnych javov a síl pri náraze vozidla a ako tlmiť ich pôsobenie na ľudské telo použitím bezpečnostných pásov, a poukázanie na nebezpečenstvo hroziace účastníkom cestnej premávky požitím alkoholu a omamných či psychotropných látok pred a počas vedenia vozidla.  Ďalšou zo sprievodných  atrakcií bude jazda pomedzi prekážky na pedálových kárach alebo bicykloch.

Prehľad a popis aktivít:

1. Parkovanie

2. Náraz vozidla

3. Autosedačky

4. Alkohol a iné návykové látky

5. Bicykel a cyklista

6. Jazda zručnosti na bicykli a na pedál kárach

7. Prvá pomoc

8. Nebezpečné situácie v cestnej premávke

9. Vedomosti z pravidiel cestnej premávky

10. Simulovaná ukážka dopravnej nehody a súčinnosť všetkých záchranných zložiek

11. Ukážky techniky hasičského a policajného zboru SR

12. Anketa na verejnosti