Divadelný happenning „ Z intimity domácností do verejného priestoru“


25.11.2011 - 25.11.2011

 Divadelný happenning „ Z intimity domácností do verejného priestoru“ 26.11.2011 o 17:00 hod v priestoroch ZOC MAX na poschodí pri kníkupectve Panta Rhei.
Z intimity domácností do verejného priestoru

 

V rámci Kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách dňa 26.11.2011 o 17:00 hod. Vás Záujmové združenie žien MYMAMY spolu s Babkovým divadlom na Rázcestí, štúdio Twiga pozýva na divadelný happening o tom, čo stretne každú z nás, ak ... VEC: CESTA č. 05, ktorý sa bude konať v ZOC MAX v Prešove na Sídlisku Sekčov. Na divadelný happening nadväzuje verejné zhromaždenie VYPÍSKAJME NÁSILIE pred ZOC MAX, na ktorom môže zúčastnená verejnosť pískaním na píšťalkách symbolicky vyjadriť odmietavý postoj k násiliu páchanému na ženách. Píšťalky budú rozdávané na mieste konania verejného zhromaždenia.

Akcie sú realizované s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd, Nadácie FILIA, Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Slovenskej republike, Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva v Slovenskej republike a Veľvyslanectva Holandského kráľovstva v Slovenskej republike.

CESTA Č.5 a VYPÍSKAJME NÁSILIE!

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici

ŠTÚDIO TWIGA

Divadelný happening VEC: CESTA ČÍSLO 5

Divadelný happening o tom, čo môže stretnúť každú z nás, ak ...

Hrajú: herečky a hosťky BDNR

Réžia: Iveta Škripková

Bezpečná ženská sieť

VYPÍSKAJME NÁSILIE!

Mimovládne organizácie: Neformálna skupina ľudsko-právnych aktivistiek Poprad, Fenestra Košice, MyMamy Prešov, Pomoc rodine Michalovce, Žena v tiesni Martin, Možnosť voľby Bratislava a Slovensko-český ženský fond Bratislava.

Na divadelný happening nadväzuje verejné zhromaždenie VYPÍSKAJME NÁSILIE!, na ktorom zúčastnená verejnosť pískaním na píšťalkách symbolický vyjadrí odmietavý postoj k násiliu páchanému na ženách.

Z intimity domácností do verejného priestoru. Za nulovú toleranciu násilia páchaného na ženách v spoločnosti! ...KONAJME !

Akcie sú realizované s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd, Nadácie FILIA, Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Slovenskej republike, Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva v Slovenskej republike a Veľvyslanectva Holandského kráľovstva v Slovenskej republike. Partnermi akcie sú Europa Shopping Center Banská Bystrica, ZOC MAX POPRAD, Aupark Shopping Center Košice, ZOC MAX PREŠOV, Zemplín Shopping Center Michalovce, TULIP CENTER MARTIN, Avion Shopping Park Bratislava.

Ďalšie informácie ku kampani 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách 2011

Divadelný happening štúdia TWIGA pri BDNR vznikol v spolupráci so slovenskými ženskými mimovládnymi organizáciami poskytujúcimi pomoc a podporu ženám zažívajúcim násilie v intímnych vzťahoch a realizujúcimi rôzne vzdelávacie a advokačné aktivity v oblasti rodovo podmieneného násilia: Fenestra /Košice/, MyMamy /Prešov/, Pomoc rodine /Michalovce/, OZ Žena v tiesni /Martin/ , Možnosť voľby /Bratislava/, neformálnou skupinou ľudsko-právnych aktivistiek /Poprad/ a nadačným fondom Slovensko-český ženský fond /Bratislava/.

Divadelný happening VEC: Cesta číslo 5 a Vypískajme násilie! je uvádzaný na Slovensku v rámci Kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách 2011 a je jedinečným projektom spolupráce divadla a ženských mimovládnych organizácií na Slovensku. Touto kampaňou sa slovenské ženské mimovládne organizácie pridávajú k celosvetovej kampani 16 Days of Activism Against Gender Violence Campaign, ktorú jednotlivci a skupiny využívajú ako stratégiu na elimináciu násilia páchaného na ženách prostredníctvom:

 zvyšovania povedomia o rodovo podmienenom násilí ;

 posilňovania miestnych aktivít v oblasti boja proti násiliu páchanému na ženách;

 poukazovania na jasné prepojenie medzinárodných snáh o elimináciu násilia páchaného na ženách;

 organizovania fór, na ktorých vznikajú nové stratégie boja proti násiliu páchanému na ženách;

 vytvárania nástrojov na vyvíjanie tlaku na vlády, aby realizovali medzinárodné a národne záväzky, ktoré smerom k eliminácii násilia páchaného na ženách urobili.

Od vzniku tejto celosvetovej kampane v roku 1991 sa do nej zapojilo približne 3 700 organizácií zo 164 krajín sveta.

PROGRAM:

21. 11. 2011 Banská Bystrica, OC EUROPA, 18:00 hod.

24. 11. 2011 Poprad, OC MAX, 18.00 hod.

25.11. 2011 Košice, OC AUPARK, 16. 30 hod.

26. 11. 2011 Prešov, ZOC MAX, 17.00 hod.

27. 11. 2011 Michalovce, OC ZEMPLÍN, 17. 00 hod.

03. 12. 2011 Martin, OC TULIP, 17. 00 hod.

05. 12. 2011 Bratislava, OC AVION, 17.00 hod.

Spolu s nami pískajú:

Banská Bystrica – Iveta Škripková, Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica

Poprad – viceprimátor JUDr. Adrián Kromka

Košice – viceprimátorka Renáta Lenártová

Prešov – Kvetoslava Stražanová, Divadlo Jonáša Záborského Prešov

Martin – Jana Oľhová, Slovenské komorné divadlo Martin

Bratislava – Táňa Pauhofová, Slovenské národné divadlo Bratislava

Štúdio TWIGA - teater women improvisation gender action - Kto sme?

Štúdio TWIGA pri Bábkovom divadle na Rázcestí je prvé slovenské divadelné štúdio venujúce sa stvárneniu ženskej skúsenosti z hľadiska rodu.

VEC: cesta číslo 5?

Happening VEC: Cesta číslo 5 vychádza z ideí nenásilných prejavov, ktoré oslovujú kumulovaním vnemov, pocitov, muziky, ticha. Takýmto spôsobom demonštruje odpor voči násiliu páchanému na ženách v intímnych vzťahoch, ktoré prostredníctvom dramatického umenia vystupuje z intimity domácností do verejného priestoru. Prečo číslo 5? Pretože existuje päť foriem násilia páchaného na ženách: fyzické, psychické, sexuálne, ekonomické a sociálne. Na každom/každej z nás záleží, na akú cestu sa vydáme.

Na happening nadväzuje verejné zhromaždenie Vypískajme násilie. „Pískačka" vychádza z historického kontextu, v 70. rokoch 20. st. sa ženy zažívajúce násilie v Peru prostredníctvom pískania bránili pred násilníckymi partnermi. Vypískajme násilie odkazuje na tento spôsob ochrany a zároveň umožňuje happeningových účastníkom/čkam symbolicky vyjadriť odmietavý postoj voči násiliu páchanému na ženách v našej spoločnosti.

Bližšie informácie o kampani nájdete na:

Webová stránka: www.fenestra.sk

Facebook: 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách