AUTISTIC ART GALLERY


20.02.2010 - 20.02.2010


AUTISTIC ART GALLERY
21.05.2009 ZOC MAX Žilina

Malá galéria otvorila svoju prvú výstavu. Diela odrážajú vnútorný svet autistických detí.
Vernisáž k otvoreniu autistickej výstavy sa konala 21. mája v novo otvorenej galérii, na ktorú priestory poskytol ZOC MAX.

Na podujatie sa prišli pozrieť samotní tvorcovia hodnotných dielok - postihnuté, ale i zdravé deti. Zúčastnili sa aj jeho organizátori: zástupcovia Regionálneho centra autistov v Žiline, domova sociálnych služieb Život spolu pre deti a dospelých s autizmom, základných umeleckých škôl a v neposlednom rade umelecký fotograf Ivan Kelly Kőhler.

Projekt vystavenia diel autistických, umelecky nadaných detí, našiel podporu u vedenia obchodného centra MAX. Samotná jeho myšlienka slúži nielen na integráciu týchto detí medzi zdravé, ale aj na informovanie spoločnosti o tom, kto sú to autisti. „Tieto deti som si natoľko obľúbil, že som im dal námet a všetko to, čo vidíte na výstave vytvorili iba kvôli tejto udalosti. Majú tak česť, že otvárajú činnosť tejto galérie,“ hovorí fotograf a jeden z hlavných organizátorov projektu, Ivan Kőhler. Spolu s ďalšími tromi profesionálnymi fotografmi deti spoznal pri tom, ako objektívom zachytávajú ich denný pohyb v škole. Autistických umelcov považuje za veľmi vnímavých. Ich kompletnú činnosť - športovú, umeleckú, či jazykovú, nedokumentujú fotografi len tak pre nič za nič. Ide o projekt školy, Autisti očami umelcov, ktorý vyvrcholí výstavou v Prahe a v Žiline. Na jeho základe sa zrodila myšlienka založiť galériu.

21. mája bola slávnostne otvorená Malá galéria, ktorá je rozdelená na autistickú, na Young Art galériu (žiaci Základnej umeleckej školy) a Marionetta Art gallery (výtvory Bábkového divadla). V jej priestoroch sa uskutoční aj dizajnová výstava, na ktorej bude vystavovať Stredná umelecká škola v Žiline. Na záver bude v galérii sprístupnená aj výstava fotografov- neprofesionálov z celého regiónu. Každý mesiac sa uskutoční jedna. Oproti Malej galérii v súčasnosti vzniká aj Velvet Kelly Art Salón, kde sa budú konať profesionálne výstavy špičkových slovenských, českých, maďarských a poľských umelcov. Neoficiálne sa otvorí s produkciou Jana a Sary Saudek 4. júna.

Andrea Grenčíková, riaditeľka Domova sociálnych služieb Život spolu pre deti a dospelých s autizmom (je súčasťou Regionálneho centra autistov v Bánovej), bola veľmi nadšená, že sa podarilo výstavu zorganizovať. „Autistov každý vníma ako osoby, ktoré nenadväzujú a nevyhľadávajú sociálny kontakt a nepoužívajú verbálnu komunikáciu. Nie je to pre nich dôležité. Vzhľadom na to, že žijú vo svojom vlastnom svete, si myslím, že je to také vyjadrenie toho čo nám chceli povedať alebo ako čo cítia. Je to ešte oveľa krajšie, pretože je to cez maľbu, výrobky z keramiky, lepenie a iné výtvarné techniky,“ vysvetľuje. Projektu sa zúčastnili všetci klienti Regionálneho centra pre autistov (RCA), to znamená približne 32 detí. Každé z nich je vraj nastavené na niečo iné. Väčšinou sú to matematici, ktorí zbožňujú prácu s počítačmi. Svedčia o tom aj početné grafiky, ktoré sú momentálne vystavované aj v Malej galérii. Zriaďovateľka a riaditeľka Regionálneho centra autizmu v Bánovej a riaditeľka Základnej súkromnej školy pre žiakov s autizmom, Beáta Matušáková, sa pridáva. „Autisti nemajú takú možnosť prezentovania sa ako iné deti, ktoré chodia tancovať, recitovať a spievať. Prezentujú sa iba svojimi výtvarnými prácami, pretože veľa z nich verbálne nekomunikuje,“ hovorí. Prostredníctvom výtvarnej tvorby chcú autistické deti odraziť svoj vnútorný svet emócií, radosti, smútku, aj poznania. Ich práce sú vždy iné, ani jedna sa nepodobá. Títo „umelci“ netvoria podľa predlohy, ani od seba neobkukávajú. Každý jeden výkres je originál a dieťa v ňom prezentuje svoje vlastné zážitky a pocity. Na ich dielach tiež badať pokroky. Vyvíjajú sa, rastú, ich vnútorný svet sa obohacuje. B. Matušáková pokračuje: „Touto akciou chceme aj informovať verejnosť o našom centre, aby sme pomohli tým rodičom, ktorí o nás ešte nevedia.“ Dodáva ešte, že snahy organizátorov vedú tiež k poukázaniu na to, že aj v obchodných domoch sa dá vychutnať si kultúrny zážitok. Po prvých „lastovičkách“ projektu budú môcť v priestoroch galérie vystavovať práce žiakov aj iné školy.

Autistické deti prišiel podporiť aj spevák Tomáš Bezdeda. Nielen svojou hudbou. Plánuje aj častejšie návštevy centra. „Bol som nimi veľmi milo zaskočený a prekvapený,“ hovorí o svojich prvých dojmoch. „Vedel som kto sú autisti a ako sa správajú, ale po návšteve som sa presvedčil, že sú fascinujúci. Natoľko, že vedia privodiť zimomriavky.“ Deti Tomášovi predviedli, že hoci na jednej strane nezvládajú bežné sociálne veci, no na druhej strane sú mimoriadni v tom čo ovládajú. „Samkovi som napríklad povedal deň a on hneď vedel kto má meniny,“ dodáva. 

v.r. Veronika Cvičeková