Výstava Romana Turcela - Desatoro


06.04.2011 - 06.04.2011

 Výstava Romana Turcela
"
Priestor pre desatoro"
11.04.-14.05.2011
ZOC MAX Žilina 
priestor vedľa KA coffee


   

Výstava Priestor pre desatoro
Autor: Roman Turcel 

Desatoro Božích prikázaní v nákupnom centre.

Kňaz držiaci nevestu za zadok, duchovný ponášajúci sa na politických lídrov, či oslavujúci sviatočný deň v reflektoroch diskotéky. Tak vyzerá 3D Desatoro Božích prikázaní v podaní prievidzského výtvarníka Romana Turcela. Jeho kontroverznú výstavu Priestor pre desatoro sprístupnili od 11. apríla 2011 v  priestore žilinského zábavno obchodného centra MAX.

Priestor pre desatoro je jedinečný výtvarno – filozofický koncept vytvorený domaľbou stereoskopických fotografií v 3D spracovaní, ktorý videlo už viac ako 10tisíc divákov a nenechal chladných ani predstaviteľov cirkevného života.

„Všetci hrešíme, veď z hriechu sa rodíme, ale obrazy majstra Romana Turcela nech sú príkladom na pokánie, na sebaspytovanie sa či tým kňazom na fotkách nie som ja. Aj ja som sa v ňom našiel,“ povedal Evanjelický kňaz Erich Chrenko na margo výstavy.

Pomocou postavy kňaza Turcel zobrazil Desatoro božích prikázaní a nastavil tvár súčasným praktikám cirkevných predstaviteľov. Pre svoje obrazy si nevybral žiadnu galériu, ale priestory zábavno obchodného centra.

„Moje umenie nemá mať len dekoratívnu funkciu, ale predovšetkým má prinášať postoje, pohľady, myšlienky – odkazy. Cieľom výstavy,  prístupnej po premiére v Banskej Bystrici a Trenčíne od pondelka 11. apríla do soboty 14. mája 2011 v zábavno - obchodnom centre MAX ŽILINA, je vytvoriť skutočný priestor pre desatoro, vytvoriť  zmysluplný dialóg na tému Desatora medzi bežnými ľuďmi, ale aj predstaviteľmi cirkevného života,“ objasňuje autor otázku, prečo si vybral práve tému  Desatora.

Obrazy mali veľký ohlas pre svoj rozmer i jedinečné spracovanie, ktorého plnosť si možno vychutnať po nasadení 3D okuliarov. Aj bez nich však poskytuje výstava nevšedný zážitok.

 


 

 

Roman Turcel (36) je známy svojim výtvarným umením nielen doma ale aj v zahraničí. V jeho tvorbe dominujú témy zamerané na hľadanie trvalých hodnôt. K jeho tvorbe patrí aj séria obrazov „Podajme si ruky“ (Uniting hands), ktorú predstavil svetu v máji 2005 výstavou vo Washingtone.  Do obrazov vpísali svoje myšlienky svetové osobnosti ako spevák Sting, filmový režisér Miloš Forman, či tibetský duchovný a svetský vodca Dalajlama.

Vystavuje od roku 1997.